Audi A6 2024: Interieur, motor en modificaties

De volgende golf elektrische auto’s van Audi wordt de Audi A6 Electric, een model dat een serieuze bedreiging vormt voor de Tesla Model S. Deze auto wordt de productieversie van de Audi A6 e-tron concept uit Auto Shanghai 2021 en zal zelfs concurreren met de Lucid Air, de Mercedes EQE, de Nio ET7 en de BMW i5.

Audi A6 2024: Interieur, motor en modificaties

Branding

Audi heeft zijn nomenclatuur veranderd om elektrische auto’s duidelijk te onderscheiden van modellen met een verbrandingsmotor. Het bedrijf gebruikt even nummers voor puur elektrische modellen en oneven nummers voor versies met een verbrandingsmotor.

We zijn bezig met het veranderen van onze naamgevingsconventies. Dus even nummers staan voor BEV’s en oneven nummers voor verbrandingsmotoren of PHEV’s. Het begin van de naamsverandering is al begonnen. We hebben de naam van de e-tron veranderd in e-tron Q8.

Markus Duesmann, CEO van Audi (Audi 2023 Annual Media Conference, 16 maart 2023)


Ontwerp

Sascha Heide, hoofd van het Exterior Design Team bij Audi AG, zei dat ongeveer 95 procent van de ontwerpelementen van de studie zullen worden opgenomen in het productiemodel. Heide en zijn team concentreerden zich op de breedte en lengte van de elektrische sedan, niet op de hoogte. Hierdoor konden de Audi-ontwerpers genoeg ruimte creëren voor de batterij tussen de assen door de wielbasis te verlengen.

Audi zal naar verwachting Matrix LED-technologie voor de koplampen en OLED-technologie van de tweede generatie voor de achterlichten als optionele uitrusting aanbieden. De optionele koplampen zouden de volgende generatie dagrijverlichting kunnen omvatten, die aan de voorkant een precieze prismatische structuur heeft en wordt omgeven door een gemetalliseerde driedimensionale rand. OLED achterlichten hebben geen extra reflectoren, lichtgeleiders of optiek nodig en zijn daarom zeer efficiënt. Ze vormen een schakel tussen de auto en X, waardoor deze kan communiceren met zijn directe omgeving.

Audi A6 2024: Interieur, motor en modificaties

Op het eerste gezicht lijken de proporties van de Audi A6 e-tron op die van de Audi A6 en A7 modellenreeks. De elektrische Audi is echter aanzienlijk aerodynamischer dan zijn broers en zussen met benzinemotor – de luchtweerstandscoëfficiënt is 0,22, vergelijkbaar met auto’s als de Mercedes EQE (0,22 cw) en de Lucid Air (0,20 cw). De gripvaste oppervlakken van de sedan minimaliseren de luchtweerstand en vergroten de actieradius. Volgens Audi heeft de fijnafstemming in de windtunnel geresulteerd in een organische vorm die zowel functioneel als elegant is.

Er komen een of meer prestatievarianten voor de A6 Electric, waaronder een RS-variant. De RS e-tron GT variant verschilt niet significant van de productieversie. Audi Sport wil echter dat de RS-variant van de A6 Electric zich onderscheidt door een opvallender design. Dr. Sebastian Grams, Managing Director van Audi Sport, benadrukte het belang van het ontwikkelen van wildere en visueel opvallendere modellen om ze te onderscheiden van reguliere Audi-voertuigen.

Veranderingen ten opzichte van het concept

Spionagefoto’s van de standaard Audi A6 Electric onthullen wijzigingen aan de voorkant, zoals gewijzigde koplampen, een grotere onderste luchtinlaat en nieuwe luchtinlaten aan de zijkant. De gedeelde koplampen in SUV-stijl zien er in de definitieve versie praktischer uit. Ze bestaan uit een breder onderste deel waarin de koplampen voor grootlicht en dimlicht zijn ondergebracht. De DCD-koplampen zelf zien er ook anders uit. Ze bestaan uit een band van licht in plaats van een groep van edelstenen gerangschikt in drie rijen, zoals het geval was in de studie.

We betwijfelen of het productievoertuig LED-koplampen met hoge resolutie zal hebben om visuele groeten of waarschuwingen op de grond te projecteren. een andere verandering aan de zijkanten is het gebruik van conventionele glazen spiegels in plaats van op camera’s gebaseerde virtuele spiegels. Audi lijkt vaste, verzonken deurgrepen te gebruiken voor de productieauto, die een elektronische ontgrendelingsknop verbergen.

Aan de achterkant zijn de achterlichten van de Audi A6 Electric iets minder fel. In de breedte lijken ze iets smaller en niet zo breed als in de studie.

Johannes Arnet, technisch directeur van het Audi A6 Electric project, zei dat het merk “de band van de elektrische auto met de A6-familie duidelijk wilde maken”. Hij voegde eraan toe dat, volgens een bericht in het tijdschrift Autocar, de A7 “onafhankelijk genoeg is om zijn naam te verdienen”. Hij zei ook dat de auto PSA’s typische hoge bodemvrijheid en lage rijhoogte zal hebben. Het meest opwindende aspect van de elektrische auto is echter de verlichting. Het is een feest van licht op wielen.


Binnen

Het interieur van de Audi A6 Electric zal overzichtelijker en ruimer zijn dan dat van de huidige A6. Een slanker dashboard met discreet geïntegreerde ventilatieopeningen, een groot, vrijstaand touchscreen in liggend formaat en een breedbeeld digitaal instrumentenpaneel zijn gepland. Direct naast het dashboard zou een touchscreen kunnen worden geïntegreerd in de deurpanelen aan beide zijden, dat een camerabeeld weergeeft van de virtuele buitenspiegels van de auto.

Het stuurwiel zou hetzelfde kunnen zijn als in de Q4 e-tron en verkrijgbaar in twee versies: volledig rond of afgeplat aan de boven- en onderkant. Aangezien de auto geen transmissietunnel zal hebben, kan Audi een diepe en zeer ruime transmissietunnel inbouwen. We verwachten ook dat de vloer vlak zal zijn, waardoor klanten meer ruimte en comfort krijgen.

Audi A6 2024: Interieur, motor en modificaties

De Volkswagen Group heeft het op Android gebaseerde Automotive Operation System infotainmentsysteem bevestigd voor de Audi Q6 e-tron en zal hetzelfde systeem ook gebruiken in de Audi A6 Electric. De softwaredivisie van de groep, CARIAD, ontwikkelt een nieuw softwareplatform Premium 1.2 (E³ 1.2) voor toekomstige Audi- en Porsche-modellen. Het bedrijf is van plan om een versie van het Android-besturingssysteem voor auto’s te gebruiken, Android Open Source Project (AOSP), dat standaard geen Google-diensten bevat. Er komt mogelijk zelfs een app-winkel van derden in plaats van de vertrouwde Google Play-winkel.

CARIAD staat voor grote uitdagingen bij de ontwikkeling van nieuwe software, waardoor de release van auto’s van Audi en Porsche op het PPE-platform vertraging heeft opgelopen. Het is mogelijk dat de A6 Electric ook een van de vertraagde modellen is.

Het (E³ 1.2) zal een volledig nieuwe ervaring bieden voor Audi en Porsche voertuigen. Het zal een nieuw, uniform infotainmentplatform bieden op basis van Android Automotive.

Dirk Hilgenberg, CEO van CARIAD (Volkswagen Group New Auto)


Technische gegevens

Gebaseerd op het PPE-platform

De Audi A6 Electric is gebaseerd op het Premium Electric (PPE) platform dat samen met Porsche is ontwikkeld. Hoewel het platform standaard achterwielaandrijving biedt, kunnen klanten kiezen voor vierwielaandrijving om de tractie en prestaties te verbeteren dankzij een tweede motor op de vooras (PSM of ASM afhankelijk van het model). De twee elektromotoren van het concept ontwikkelen samen een vermogen van 470 pk en 800 Nm.

Audi A6 2024: Interieur, motor en modificaties

Het concept is gemakkelijk schaalbaar, waardoor het geschikt is voor verschillende voertuigsegmenten. Hoewel het korter is dan het MLB-platform, biedt het meer interieurruimte dankzij korte overhangen en een verlengde wielbasis. Naar verwachting zal de wielbasis van de Audi A6 Electric langer zijn dan de 119-inch wielbasis van de A6L. Zonder de transmissietunnel zou er ook meer beenruimte mogelijk zijn.

De afmetingen van de productie A6 e-tron zouden niet ver van het concept moeten liggen. De Audi A6 e-tron concept meet 195,2 inch in de lengte, 77,1 inch in de breedte en 56,7 inch in de hoogte, wat ongeveer hetzelfde is als de A6/A7. De wielbasis kan variëren tussen 117 en 121 inch.

Adaptieve luchtvering

De Audi A6 Electric kan worden geleverd met adaptieve luchtvering, vierwielbesturing en torque vectoring. Alle drie de ophangingssystemen zijn standaard op de hogere voertuigconfiguraties.

De adaptieve luchtvering strijkt oneffenheden op slechte wegen glad voor een hoog rijcomfort en geeft de bestuurder de flexibiliteit om het rijcomfort te verhogen wanneer hij een pittigere rit wil op goed onderhouden, bochtige wegen.

Vierwielbesturing

De vierwielbesturing betrekt ook de achterwielen bij het stuurproces. Bij lage snelheden draaien de achterwielen in tegengestelde richting van de voorwielen, wat de draaicirkel verkleint en zeer gewaardeerd wordt door klanten in smalle straten en parkeergarages. Bij hogere snelheden draaien de achterwielen in dezelfde richting, wat het nemen van bochten soepeler maakt en de stabiliteit in bochten verbetert.

Vectorisatie van het koppel

Met Torque Vectoring verandert het elektronisch geregelde differentieelslot op de achteras het koppel op elk achterwiel naargelang de behoefte. Wanneer er bijvoorbeeld een bijzonder snelle bocht wordt genomen, krijgt het buitenste wiel extra koppel terwijl het binnenste wiel afremt, wat de wegligging en rijstabiliteit verbetert.

Audi A6 2024: Interieur, motor en modificaties

Nieuweautos heeft een document van de Chinese overheid waaruit blijkt dat de A6 Electric een ongewoon hoge luchtweerstandscoëfficiënt van 0,318 C d heeft. Audi heeft voor het concept een waarde van 0,22 gepubliceerd en we gaan ervan uit dat het productiemodel bijna net zo aerodynamisch zal zijn. Bovendien wordt de bagageruimte van de elektrische Audi geschat op 550 liter, volgens Chinese gegevens.

Stroom

Audi verwacht dat de instapversie van de A6 e-tron in minder dan zeven seconden van 0 naar 100 km/u accelereert.

Audi A6 2024: Interieur, motor en modificaties

In het document van de Chinese overheid worden drie varianten voorgesteld, genaamd Entry, Main I en Main II. Verwacht wordt dat de Entry-variant in 7,6 seconden van 0 naar 100 km/u accelereert, de andere twee varianten in respectievelijk 6,5 en 5,7 seconden. De topsnelheid wordt elektronisch begrensd op 130 mph voor alle modellen.

Aspect/SpecificatieAudi A6 Elektrische instap (standaard RWD)Audi A6 Electric Main I (lange afstand RWD)Audi A6 Elektrisch Hoofd II (lange afstand RWD)
Accucapaciteit83 kWh100 kWh100 kWh
Structuur transmissieAchterwielaandrijvingAchterwielaandrijvingVierwielaandrijving
Bereik550 km600 km600 km
0-100 km/u (0-62 mph) Acceleratietijd7,6 seconden6,5 seconden5,7 seconden
Snellaadtijd (5-80% SoC)Minder dan 25 minutenMinder dan 25 minutenMinder dan 25 minuten
Weerstandscoëfficiënt0,318 cd0,318 cd0,318 cd
Gewicht2301kg2502kg2502kg

Technische gegevens van de Audi A6 Electric volgens een document van de Chinese overheid.

Zoals je hierboven kunt zien, is het gewicht van de RWD langeafstandsversie (één motor) en de langeafstandsversie (twee motoren) hetzelfde. De uiteindelijke specificaties kunnen verschillen, omdat de vierwielaandrijving natuurlijk extra gewicht betekent. De AWD-versie heeft meer pk’s maar een kortere actieradius, terwijl de RWD-versie de actieradius maximaliseert met minder (maar grotendeels voldoende) vermogen.

Opladen en bereik

Het accupakket van de A6 e-tron heeft naar verwachting een opslagcapaciteit van 100 kWh (bruto), wat voldoende is voor een WLTP-bereik van meer dan 700 kilometer (435 mijl). De bedrijfsspanning zal 800 volt bedragen, waardoor razendsnelladen tot 270 kWh mogelijk is. een snelle lading bij een constante stroom van 5-80% duurt naar verwachting minder dan een half uur, mogelijk zelfs 21 minuten. Een DC-snellader die slechts 10 minuten in het stopcontact zit, biedt een actieradius tot 300 kilometer.

Audi A6 2024: Interieur, motor en modificaties

Audi bouwt geleidelijk aan een dergelijk laadnetwerk, dat momenteel laadstations in Neurenberg en Berlijn in Duitsland en in Zürich in Zwitserland omvat. elektrische voertuigen met een vermogen van 320 kW kunnen al worden opgeladen bij deze eigen DC snellaadstations. Het landelijke DC snellaadnetwerk van Ionity en Electrify America in respectievelijk Europa en de VS maakt het mogelijk om compatibele elektrische voertuigen met een nog hoger vermogen van 350 kW op te laden.


Datum van uitgifte

Audi zal de A6 Electric naar verwachting in 2024 in Europa op de markt brengen.


Nieuweautos.com zegt

De Volkswagen Group is van plan om tegen het einde van het decennium 7 miljoen elektrische voertuigen te verkopen. Een groot deel van deze verkopen zal bestaan uit productieauto’s zoals de Audi A6 Electric, de Audi Q6 e-tron, de Audi A4 electric en de Audi compact EV.

De Audi A6 Electric wordt een van de belangrijkste nieuwe lanceringen van het merk sinds de e-tron SUV in 2018. De nieuwe vierdeurs elektrische auto wordt de langverwachte rivaal van de Tesla Model S uit Ingolstadt, maar alleen de tijd zal leren of het een concurrent kan zijn. Een “Tesla killer”, zoals sommige Audi-liefhebbers het zien. Dit model zal de basis vormen voor Audi’s volgende high-performance auto, die een elektrisch alternatief zal zijn voor de RS 7/RS 6 Avant. Het zal moeilijk worden voor Audi, want de Duitse concurrentie lijkt sterk en zal waarschijnlijk nieuwe standaarden zetten wanneer de A6 Electric wordt gelanceerd.

Foto’s en bron: Audi.

Gitl Braun

Als schrijver gespecialiseerd in automotive onderwerpen, creëert hij sinds 2016 online content met een focus op automotive gerelateerd nieuws. Dankzij zijn kennis en ervaring publiceert hij actuele en betrouwbare artikelen over de autowereld op het portaal "Nieuweautos.com".

Nieuweautos
Een commentaar toevoegen