Acura ZDX 2024: Prijzen en kenmerken

Acura’s eerste elektrische SUV, de Acura ZDX 2024, zal naar verwachting een keerpunt zijn voor het merk, dat verwacht dat elektrische voertuigen tegen het einde van het decennium het grootste deel van de verkoop zullen uitmaken. Het is mogelijk dat Acura zich richt op Tesla Model Y 2024-klanten met vergelijkbare specificaties en het ZDX-gamma.

Acura ZDX 2024: Prijzen en kenmerken

Beïnvloed door het concept van precisie

Acura heeft bevestigd dat de ZDX “veel van de stylingthema’s zal weerspiegelen” van haar nieuwe designrichting, die het bedrijf onthulde met de Precision EV Concept. De Precision EV Concept is een ander elektrisch vlaggenschip op basis van Honda’s e:Architecture en zal in 2026 op de markt komen.

De ZDX wordt geen commerciële uitvoering van het Precision EV-concept, maar testprototypes hebben aangetoond dat het concept veelbelovend is. Hij heeft dezelfde lage en gewelfde motorkap, een haaienneus en een gewelfde maar hoekige serre. De associatie met de showauto is sterk.

Acura ZDX 2024: Prijzen en kenmerken
Acura ZDX 2024: Prijzen en kenmerken

Op recente spionagefoto’s is te zien dat de koplampen en achterlichten van de ZDX een vergelijkbare vorm zullen hebben als die van de Precision EV Concept, maar met een afgeslankt design. De foto’s tonen zwarte bekleding op de wielkasten en een vierkante achterklep. Deze laatste bevindt zich linksvoor en zou elektrisch worden bediend. Dit betekent dat hij elektrisch opent wanneer erop gedrukt wordt. Verzonken deurgrepen zijn nu standaard op elektrische auto’s, maar de ZDX krijgt waarschijnlijk normale deurgrepen.

Ondanks de camouflage zijn enkele belangrijke aspecten van het ZDX-design herkenbaar. Het is duidelijk dat het productiemodel niet zal pronken met een gek design, maar zich zal houden aan de traditionele deurstijlen, deurgrepen en ORVM’s.

Interieur van de nieuwe generatie

Het interieur van de Acura ZDX zou een grote stap vooruit kunnen zijn ten opzichte van de Acura met benzinemotor. Het zou een heel nieuw niveau van verfijning en minimalisme kunnen vertegenwoordigen voor het bedrijf. Verwacht een gebogen en gestroomlijnd dashboard, een breed maar compact, volledig digitaal instrumentenpaneel en een groot infotainmentsysteem met touchscreen. Naast meer dan 100 kubieke meter binnenruimte, kunnen hoogtepunten van de eerste Acura EV een digitale sleutel, bediening met één pedaal, 5G, draadloze Apple CarPlay- en Android Auto-connectiviteit en een premium audiosysteem zijn. De ZDX wordt het eerste Acura-model met een draadloze smartphone-oplader in zakformaat.

Nieuw infotainmentsysteem

De Acura ZDX 2024 krijgt een nieuw infotainmentsysteem waarin Acura voor het eerst Google heeft geïntegreerd. De belangrijkste Google-apps die klanten vaak op hun smartphone gebruiken, zoals Google Assistant, Google Maps en Google Play, zijn geïntegreerd in het infotainmentsysteem.

Acura ZDX 2024: Prijzen en kenmerken
Acura ZDX 2024: Prijzen en kenmerken

Er zal een nieuwe versie van de Google Maps app beschikbaar zijn, die bestuurders een geoptimaliseerde routeplanning biedt voor het opladen en het vinden van oplaadstations onderweg. Het zal ook in staat zijn om de benodigde oplaadtijd om een bestemming te bereiken in te schatten en zelfs de voorbereiding van de batterij te starten als het een DC snellaadstation is. Draadloze compatibiliteit met Apple CarPlay en Android Auto is ook gegarandeerd.

B&O-geluidssysteem

De ZDX is een goede keuze voor audioliefhebbers, want hij wordt geleverd met een Bang & Olufsen audiosysteem. Alle toekomstige Acura-modellen zullen worden uitgerust met het B&O-audiosysteem, maar kopers van de ZDX zullen de eersten zijn die ervan kunnen genieten.

Acura ZDX 2024: Prijzen en kenmerken

Het Deense merk Bang & Olufsen was oorspronkelijk een divisie van Harman International, hetzelfde bedrijf dat sinds 2015 eigenaar is van andere wereldwijd populaire car audiomerken zoals Harman Kardon, Mark Levinson, AKG, Infinity, Lexicon, JBL en Revel. Sinds 2017 is Samsung Electronics eigenaar van het bedrijf.

✓ U kunt ook controleren:

Autonieuws om te zien

Nieuws, meningen en overzicht

AcuraWatch 360+ met handsfree-kit

De Acura ZDX 2024 introduceert AcuraWatch 360+ met handsfree connectiviteit. Het systeem maakt semi-autonoom rijden mogelijk tot 400.000 mijl op compatibele wegen zoals GM Super Cruise. Voor het eerst bij Acura omvat het systeem Automatic Parking Assist, waarmee handsfree parkeren mogelijk is.

Bovendien zijn alle ZDX-varianten standaard uitgerust met het AcuraWatch-pakket, dat nu ook remsystemen voor dwarsverkeer en dodehoekassistent bevat. Andere voorzieningen zijn file-assistent, verkeersbordherkenning, rijstrookassistent, Adaptive Cruise Control en Front Collision Warning.

Technische gegevens

De Acura ZDX wordt ontwikkeld in samenwerking met General Motors op hun BEV3-platform, waarop ook de Chevrolet Blazer EV 2024 is gebaseerd. De even grote Honda Prologue EV 2024 zal ook op dit platform worden gebaseerd. Met de lancering van de ZDX en de Prologue zet de Japanse autofabrikant de aanval in op elektrische voertuigen.

Acura ZDX 2024: Prijzen en kenmerken
Acura ZDX 2024: Prijzen en kenmerken

Er zijn redenen waarom Honda zijn eerste elektrische SUV voor massaproductie ontwikkelt op een geleend platform. De Japanse autofabrikant wil ontwikkelings- en productiekosten besparen en zichzelf beschermen tegen risicovolle investeringen in nieuwe technologieën totdat de markt klaar is voor massaal gebruik van elektrische voertuigen. Door gebruik te maken van een bestaand platform, in dit geval van GM, moet Honda modellen sneller op de markt kunnen brengen dan door ze vanaf nul te ontwikkelen. Honda kan de uitgespaarde kosten beter gebruiken voor de ontwikkeling van het e:Architecture-platform en modellen die daarop zijn gebaseerd.

Acura ZDX 2024: Prijzen en kenmerken

Prestaties en bereik

Het nieuwe platform voor elektrische voertuigen van GM biedt drie verschillende aandrijfopties: FWD, RWD en AWD. Afhankelijk van de eisen van het segment kan Acura kiezen tussen RWD- en AWD-configuraties. Batterijopties variëren van 80 tot 100 kWh, waarbij de grootste beschikbare eenheid voldoet aan de EPA-normen. tot ongeveer 300 mijl.

Acura ZDX 2024: Prijzen en kenmerken

Aangezien het merk de prestaties van de Acura ZDX Type S heeft bevestigd, zijn we er zeker van dat de Japanse SUV het grootste deel van het platform zal domineren. Omdat hij duurder en zwaarder zal zijn dan de MDX Type S, moet de ZDX Type S 355 pk en 354 lb-ft hebben om de verwachte prestaties te leveren en de aandacht van klanten te trekken. Het spreekt voor zich dat de hoogste prestaties kunnen worden behaald met een vierwielaangedreven tweemotorige auto.

Acura ZDX 2024: Prijzen en kenmerken

Warmtepomp

De eerste elektrische SUV van Acura zal worden uitgerust met een warmtepomp die de warmte terugwint die wordt gegenereerd door de batterij, vermogenselektronica en andere onderdelen van de aandrijflijn. De teruggewonnen energie kan worden gebruikt om het passagierscompartiment sneller op te warmen bij koud weer en om de batterij op de optimale temperatuur te brengen voor een geplande stop voor snelladen met gelijkstroom.

Acura ZDX 2024: Prijzen en kenmerken

Prijzen en beschikbaarheid

Volgens Acura staat de ZDX begin 2024 bij de dealers voor een basisprijs van minder dan 60.000 euro. In de tussentijd zou de high-performance ZDX Type S rond de 72.000 euro kunnen gaan kosten. Acura introduceert een omnichannel digitaal verkoopmodel voor de ZDX waarmee potentiële kopers zowel vanuit huis als via een dealer kunnen winkelen.

Datum van uitgifte

De Acura ZDX 2024, inclusief de Acura ZDX Type S 2024, komt in 2023 op de markt, waarschijnlijk in de tweede helft van het jaar. De voorbestellingen beginnen dit jaar, maar de leveringen aan klanten beginnen pas begin 2024. De beschikbaarheid zal waarschijnlijk beperkt zijn, althans in de introductiefase, en sommige staten zullen de volledig elektrische SUV als eerste krijgen.

De eerste elektrische auto van Acura zal uitsluitend online verkrijgbaar zijn. Hoewel het bestelproces volledig online wordt afgehandeld, verwachten we dat de levering aan klanten via dealers zal verlopen.

Foto’s en bron: Acura.